Oldal kiválasztása

 Amikor elkezdesz weboldalt készítetni akkor nagyon sok buktató vár rád. Első és legfontosabb a megfelelő weboldal készítő kiválasztása. De, hogy honnan ismered fel azt, aki elkészíti a profitot hozó honlapodat? Sok apró kérdésből apró részletből. Ezeket vesszük végig. Első részben a domain és a tárhely kérdést járjuk körbe.

A blog cikk írója (én – azaz webattila) diszgráfiás. Viszont tekintve, hogy ez egy hobbi projekt, nem javítattom ki az én nyelvtannácimmal, aki a cilinderesek szövegírója. (van elég javítani és írni valója)  Viszont így biztos lesz helyesírási hiba és elütés. Esetleg néhány kacifántos megfogalmazás. Kérlek csak akkor olvass tovább ha ezek nem bőszítenek fel.

 

A domain és tárhely kérdés

Itt kezdődik minden. Persze azután, hogy te kitaláltad mit akarsz és milyen témában van szükséged weboldalra.

A domain (honlapod címe) kitalálása

A domain név kiválasztása egy hoszadalmas folymat. Persze az is lehet, hogy egy pillanat műve.

Ha elfogadsz egy javaslatot, akkor nem cég neved lesz a domained (pl: kovacsesfiakft.hu – baszus megnéztem és van ilyen), hanem a szolgáltatásodra utaló címet választasz/találsz ki.

Miért fontos ez? Azért mert a töbségnek semmit nem mond a cég neved. Ellenben ha azt kell beírniuk, hogy szallitmanyozasejjelnappal.hu akkor már tudják, hogy mire számíthatnak.

Ha megtaláltad a tökéletes domaint akkor ide kattintva tudod lecsekkolni, hogy még szabad-e.

Nem mindig az első ötlet a jó ötlet. Péládul én magam is a ceremóniamester válalkozásom nevét a cilinderesek.hu – t is nagyon sokáig kerestem. Volt minden más ötlet de az igazira várni kellett. Végül nem az én férfi agyam szülte meg, hanem a cilinderesek szövegírójának a fejében született meg a tökelets név. Úgy, hogy ötletelj és vonj be másokat. A végén biztos meglesz a tökéletes választás.

Ne félj változtatni. Ha már lefoglaltad az első jónak tünő ötletet, bátrán írd felül, ha jobb jut az eszedbe. 2-3 ezer ft-ot megér az, hogy a tökéletes honlap címet találd meg magadnak és vállalkozásodnak.

A domain és a tárhely lefoglalása

Első szabály, hogy lehetőleg ne a weboldal készítőd foglalja le. Vagy ha ő foglalja le, az legyen az első, hogy a domainhez és a tárhelyhez tartozó belépési adatokat azt adja meg Neked. Addig ne is menjetek tovább a közös munkába. Ellenőrizd le, hogy biztos a Te neveden van-e a domain!

Miért gondolom, hogy nem jó ha a weboldalkészítőd foglalja le?

A helyzet az, hogy azért, mert Neked kell lenni az irányítónak. Neked kell a kezedben lennie a belépési adatoknak. Nem egy olyan esetet halottam már, hogy a kivitelező a saját nevére jegyeztette be a domaint és csak hosszas jogi tortúra után került át a valós tulajdonosához.

Akinél a domain annál a hatalom.

Ugyanez igaz a tárhelyre is. Persze egyeztess a kivitelezővel, hogy milyen tárhelyre van szüksége a jó munkához. De Te foglald le lehetőleg. A táhely és a domain lehetőleg egy helyen legyen.

Na de hol foglald le?

 

Alapvetően ahány szakmai csoport, és ahány weboldal készítő, annyi javaslat tud elhangozni, hogy melyik tárhely és domain szolgáltató a jó megoldás. Alapvetően azt gondolom, hogy válasz egy nagy szolgáltatót.

Sajnos a tárhely üzlet az nem olcsó mulatság. Ahhoz sok sok pénzre és tapasztalatra van szükség.

Honnan tudhatod, hogy nagy a szolgáltató? Ezt nehéz meghatározni. Egy teljesen egyszerű, látszólag nem túl komoly szakmai érvet javaslok figyelembe venni. Van-e 0-24 órás ügyfélszolgálta, és ha van, akkor tényleg fel is veszik-e a telefont, mondjuk este 9-kor.

Személy szerint én az mhostingot javaslom. Nekem nálluk van az összes saját domainem és tárhelyem. Minden ügyfelemnek őket javaslom. Bár semmi jutalékot nem kapok tőlük de nekem elegendő az a tudat, hogy nem lesz gond a honlappal amikor elkészül.

Persze róluk is vannak rossz véleménnyel emberek. Ez a kérdés kb olyan mint a foci. Mindenki ért hozzá, és általában mindenki sokkal jobb taktikát tudott volna mint az aktuális szövettségi kapitány. 

Összefoglalás

Ha egy weboldal készítő, maga akarja mindenáron lefoglalni a domainedet, és a tárhelyedet, és nem adja át az ehhez járó jelszavakat, fogj gyanut. Ugyanis a domain és a tárhely az első aminek a Te kezedben kell lennie.

Te vagy a tulaj a megrendelő. Ezért te vagy a főnök. Ha esetleg eltünik a kivitelező nem kell majd előről kezdeni mindent.

Persze mindig úgy kell neki állni, hogy biztos minden rendben lesz. De a kontorll még ebben az esetben is nagyon fontos.

Nekem például volt olyan átvett honlapom, aminek a tárhelyszolgáltatóját csak az előző weboldalkészítőn keresztül lehetett elérni. Mondanom sem kell nem volt annyira zökkenőmentes vele a kommunikáció. Ennek az lett az eredménye, hogy nem lett annyira gyors a honlap amilyet én magamtól elvárok. De másik szolgáltatóhoz nem tudtunk átregsiztrálni mert a tiulajok nem akarták azt az 1-2 nap kiesést bevállalni. *

*update: Időközben mégis átregisztrálás lett a történet vége. Mert egy ilyesztően nagy számlát küldött a exweboldal fejlesztő a tárhelyről. Ekkor már a tulajok is a költözés melett voltak. kb 5-8 * töbe került atárhely mint az reális lett volna. Persze így kb 3* több szívás volt a költözéssel mint ha eredetileg is az általam javasolt megoldást választották volna.